Geluk

‘Ben je gelukkig?’ vroeg ik enige tijd geleden aan mijn jongste zoon. ‘Ja’, zei hij. ‘Weet je wat geluk is?’ vroeg ik weer. ‘Ja, dat je blij bent dat je leeft’. Voor kinderen vaak heel vanzelfsprekend maar hoeveel volwassenen zijn nog echt gelukkig?

The World Book of Happiness
Geluk staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. En er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Een mooi boek over geluk vind ik het boek van de Belgische geluksprofessor Leo Bormans: Geluk, The World Book of Happiness. In dit boek laat hij 100 experts over de hele wereld hun kennis over geluk delen in korte verhalen met in elk verhaal drie sleutels naar geluk. Het gaat om kennis over de rol van tijd, geld, gezondheid, succes, welzijn, toekomst en warmte. Over jeugd, genetica, toeval  en vrije wil. Over humor, pijn en verdriet. Over kiezen, familie, relaties en vrienden. Vooral over dat laatste komt in het boek vaak terug dat goede relaties met anderen bijdragen aan geluk. De beste manier om te genieten is in het gezelschap van anderen. Niet zo verwonderlijk want wij mensen zijn sociale wezens die ergens bij willen horen.

Kerst
In geen andere periode is samenzijn zo belangrijk als in de decemberperiode. Aan de andere kant laat een onderzoek van Nieuwsbite zien dat een kwart van de Nederlanders denkt Kerst alleen te vieren. Misschien voor een aantal een welbewuste keuze, maar ik denk dat er veel mensen zijn die noodgedwongen alleen zijn met de kerstdagen. Degenen die wel Kerst vieren met familie of vrienden ervaren in deze dagen vaak kerststress: boodschappen doen in overvolle winkels, een huis dat opgeruimd moet zijn en uren voorbereiding in de keuken voor het kerstdiner. We zouden bijna vergeten te genieten van het gezelschap van onze dierbaren. En dat is waar het uiteindelijk toch om gaat.

Geluksmoment
Diezelfde Leo Bormans heeft in een lezing zijn toehoorders uitgenodigd om met gesloten ogen na te denken over een moment in je leven dat je echt gelukkig was. Wat blijkt: de momenten waarop we ons echt gelukkig voelen zijn vaak de momenten die we doorbrengen met de mensen die ons lief zijn. Echt geluk zit niet in een groot huis, een nieuwe auto of een luxe vakantie. En dat terwijl we met zijn allen juist zo veel tijd en energie spenderen aan het najagen van die materiele zaken. Misschien lukt het je om in alle drukte van deze dagen even je ogen te sluiten en na te denken over wat voor jou de kerstperiode zo bijzonder maakt. Ik wens je hele gelukkige Kerstdagen toe. Geniet ervan en geniet van elkaar!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *