Goede voornemens

Een gezond en gelukkig 2016! Een nieuw jaar ligt voor ons en dat betekent vaak veel goede voornemens. Bijna twee derde van de Nederlanders heeft voor het nieuwe jaar goede voornemens gemaakt. Slechts een derde houdt het ook daadwerkelijk vol. Grote kans dan ook dat de goede voornemens van dit jaar dezelfde zijn als die van vorig jaar: afvallen, meer sporten,  stoppen met roken, minder op social media, meer tijd doorbrengen met familie en vrienden.

Volhouden
Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om goede voornemens vol te houden? We roken voor middernacht de laatste sigaret, eten op nieuwjaarsdag de laatste overgebleven oliebol op en een enkeling trekt deze ochtend voor het eerst sinds lange tijd zijn hardloopschoenen weer aan. Na een paar weken vinden we dat we niet genoeg zijn afgevallen, dat het hardlopen in de kou en in het donker toch niet zo leuk is en nemen we bijna ongemerkt weer van iemand een sigaret aan. Gevolg is dat we ons daarna vaak schuldig voelen, omdat we het niet volgehouden hebben. Want dat is wat het vaak is met goede voornemens, een kwestie van volhouden. Het volhouden van een dieet waarbij je dagelijks moet afzien en jezelf van alles ontzegt, het volhouden van een sport die je eigenlijk misschien helemaal niet leuk vindt en het volhouden van sociale verplichtingen. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat iets volhouden niet werkt omdat het ervan uitgaat dat je je iets ontzegt en dat houd je dus op de lange termijn niet vol.

Voor jezelf kiezen
Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je voor jezelf kiest en dat je jezelf iets gunt: een betere gezondheid, meer energie, minder klachten, iets doen wat je echt heel erg leuk vindt of meer tijd doorbrengen met de mensen die je lief zijn. Wanneer je voor jezelf kiest, kun je ook groots dromen van wat je wilt doen, worden of bereiken. De dingen die je dan doet, hoe klein dan ook, zijn stappen op weg maar jouw uiteindelijke doel. Wanneer je je uiteindelijke doel helder voor ogen hebt, zie je dat het gemakkelijker is om alle stappen die je neemt af te zetten tegen dat doel. Brengen ze je dichter bij je doel of brengen ze je er verder van af? Gaat het dan vervolgens vanzelf? Nee natuurlijk niet! Soms lopen de dingen zoals ze lopen en zit het tegen. De kunst is om tegenslagen niet als mislukkingen te zien maar als ervaringen hoe je het anders kunt doen. Eigenlijk zoals kinderen leren lopen of fietsen, met vallen en opstaan én leren hoe je het anders kunt doen. Dus wat de voornemens betreft, misschien een mooi voornemen om groots te dromen en vooral veel te leren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *