Kinderen

Elke ouder heeft er wel eens mee te maken: je kind wil niet eten. Of in ieder geval niet de dingen die jij wilt dat het eet, gezonde dingen dus als groente en fruit. Nou ja, met fruit zal het nog wel meevallen, want fruit is zoet (door de vruchtensuikers) en dat vinden de meeste kinderen (en volwassenen) wel lekker. Laat kinderen bij fruit altijd de hele vrucht eten zodat ze ook vezels binnenkrijgen. Deze zorgen ervoor dat de vruchtensuikers langzamer door het lichaam worden opgenomen en gelijkmatiger energie afgeven. Wees terughoudend met vruchtensappen, ook wanneer er geen extra suikers zijn toegevoegd.
Groenten zijn supergezond maar behoren voor kinderen niet altijd tot hun favoriete gerecht. Iets wel of niet eten is voor kinderen bovendien één van de weinige dingen waar ze in hun jonge leven invloed op hebben. Toen mijn oudste zoon nog een dreumes was, was het elke dag weer spannend of hij genegen was om zijn maaltijd op te eten. Was het niet lekker, te heet of zag het er niet lekker uit, dan duwde hij zich in zijn kinderstoeltje van tafel af en liet zijn hoofd demonstratief hangen. Dan moest je echt wel van goede huize komen om nog een hap bij hem naar binnen te krijgen (wat dan vaak ook niet lukte). Door de jaren heen heb ik inmiddels wat dingen gedaan die wel leken te werken. Hieronder mijn tips:

Bied meerdere dingen aan
Kinderen vinden niets leuker dan kiezen. Zet dus meerdere dingen op tafel en laat ze zelf hun bordje samenstellen. Wanneer je twee soorten groenten klaarmaakt, hebben ze het gevoel dat ze keuze hebben en dat alleen al voorkomt dat er veel druk op het eten van groenten komt te liggen.

Laat ze proeven
Wil je ze iets nieuws leren eten, laat ze dan in ieder geval een paar hapjes proberen. Dit geeft de ruimte om iets niet te lusten. Een hele portie eten komt later wel. Vaak moeten kinderen iets meerdere keren hebben geproefd voordat ze aan de smaak gewend zijn.

Bied het in een andere vorm aan
Groenten in de vorm van soep of saus, een appeltje door de gehaktschotel of kip met peer. Er is heel veel mogelijk en vaak is het verrassend lekker. Voor kleine kinderen wil een mooi opgemaakt bord wonderen doen.

Laat ze meehelpen met koken
Kinderen helpen graag mee en wat is er nu leuker dan je eigen eten klaarmaken. Wanneer je samen boodschappen doet en samen het eten klaarmaakt, zal je kind het gemakkelijker opeten en op z’n minst proeven. Bovendien hoef je niet uit te leggen wat die rode stukjes in de saus zijn.

Stapje voor stapje
Verwacht niet dat je meteen alles kunt veranderen. Stel je verwachtingen bij en accepteer dat elk kind sommige dingen echt niet lust.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *