Restaurants

Suikervrij eten buiten de deur, goed te doen of onmogelijke opgave?

Tja, persoonlijk vind ik het soms een hele uitdaging om buiten de deur vast te houden aan een suikervrije leefstijl. Onlangs kwam ik op een bijeenkomst een bekende tegen. We raakten aan de praat en al snel kwam het gesprek op voeding. Ik zei dat ik het bij dit soort gelegenheden vaak lastig vind om een gezonde lunch te gebruiken. De lunch bestaat namelijk meestal uit een broodbuffet met kannen (karne)melk en jus d’orange.

Allergieën
Zij vertelde dat zij een dergelijke lunch helemaal niet kan eten omdat zij vrijwel alle mogelijke allergieën heeft. Zij neemt dus altijd haar eigen lunch mee naar dit soort bijeenkomsten. Maar ook uit eten gaan is voor haar bijna onmogelijk. Restaurants worden volgens haar helemaal gek van alle gasten die tegenwoordig gluten-, zuivel- en suikervrij willen eten terwijl ze er niet, zoals zij, allergisch voor zijn. Zo verpesten ze het voor degenen die echt maar heel weinig kunnen eten en voor wie de restaurants juist de uitzondering moeten maken.

Gezonde leefstijl
Uit het veld geslagen door haar heftige betoog dacht ik de rest van de dag nog na over haar woorden. Ik heb enkele jaren geleden besloten om mijn gezondheid serieus te nemen en geraffineerde suikers, maar ook zoveel mogelijk gluten en zuivel, achterwege te laten. Ik had weliswaar geen last van allergieën, darm- of huidproblemen of wat dan ook, maar ik was wel altijd moe, had weinig energie en kon behoorlijk kribbig worden wanneer ik niet op tijd at. Maar eerlijk is eerlijk, ik kan gewoon een boterham eten en ook de frietjes bij het hoofdgerecht of het ijsje na afloop zorgen niet meteen voor grote problemen (het etentje met de familie bij de chinees even buiten beschouwing gelaten). Ben ik een zeurkous/aansteller die ervoor zorgt dat restaurants iemand met een dieetwens niet meer serieus nemen?

Toekomst
’s Avonds bedacht ik me dat je echt geen onmogelijke eisen stelt wanneer je er voor kiest om goed voor je zelf te zorgen. Je betaalt nogal wat om ergens te gaan uit eten. Je mag dan op zijn minst verwachten dat met jouw (dieet)wensen rekening wordt gehouden. Het is aan de restaurants hoe zij hiermee omgaan: zien ze jou als een lastige klant met veel noten op d’r zang of zien ze dat er een ontwikkeling gaande is waarbij mensen steeds meer verantwoording nemen voor hun eigen leven en gezondheid. Ik denk dat juist restaurants die deze ontwikkeling zien, mogelijkheden creëren voor de toekomst, voor een gezonde bedrijfsvoering maar ook voor een gezondere samenleving!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *